Σπανακόπιτα με τραχανά γλυκό



Υλικά
  • 12 φύλλα κρούστας
  • 1 ½  κιλό σπανάκι κατεψυγμένο
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
  • 5 κρεμμύδια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • ½ κιλό φέτα
  • 2 αυγά
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 250γρ. τραχανά γλυκό
  • 2½ - 3 φλιτζ. τσαγιού νερό
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και έξτρα για επάλειψη
  • 2 κουτ. σούπας γάλα
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
  1. Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε το σπανάκι, τον άνηθο, τα κρεμμύδια, την φέτα, το αλάτι και το πιπέρι. Προσθέστε 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και ανακατέψτε καλά.
  2. Βάλτε το νερό να βράσει και ρίξτε τον τραχανά, ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα μέχρι να απορροφήσει όλο το νερό. Αποσύρετε από την φωτιά και τον αφήνετε να κρυώσει καλά. Κατόπιν ρίχνετε τον τραχανά στα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύετε.
  3. Αλείψτε ένα ταψί με ελαιόλαδο και απλώστε επάνω τα 6 φύλλα κρούστας, σταυρωτά και διαγώνια μεταξύ τους έτσι ώστε να μην υπάρχει πουθενά κενό. Αλείφετε με ελαιόλαδο το κάθε φύλλο ξεχωριστά.
  4. Αδειάστε από πάνω την γέμιση και στρώστε την ομοιόμορφα.
  5. Στρώστε τα υπόλοιπα 6 φύλλα κατά τον ίδιο τρόπο, αλείφοντας και πάλι με ελαιόλαδο το καθένα.
  6. Χτυπήστε σε ένα μπολ τα αυγά με το ελαιόλαδο και το γάλα και ραντίστε την επιφάνεια της πίτας.
  7. Ψήστε την σπανακόπιτα στην μεσαία σχάρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C για 1 ώρα μέχρι να ροδίσει.
  8. Αποσύρετε από τον φούρνο και αφήνετε την πίτα να κρυώσει. Κόβετε σε μερίδες και σερβίρετε.
Καλή σας όρεξη